Marokko - Play it again Sam


Marokko er det eneste muslimske land, der giver jøder alle borgerrettigheder, og det kendes også som jødernes andet hjemland. De har levet i landet i over 3.000 år, længere end arabere har beboet området. I dag lever muslimer og jøder fredeligt side om side, og sammen med Israel har Marokko forsøgt at vise vejen til fred i Mellemøsten. Landet har endda haft en jødisk statsminister.
 

Vi besøger moskéer, kirker, jødiske synagoger og kvarterer, de såkaldte mellah'er, og der
er god tid til at opleve steder, på egen hand, dagsprogammerne er fleksible. Under en rundrejse spurgte en af vores gæster, om vi kunne besøge en moske. Ja, selvfølgelig - så det gjorde vi spontant, og jeg fortalte om moskeen, religionen og den historiske baggrund. En anden dag passerede vi en frugthandler på gaden, og vi stoppede bussen og provianterede med lækre, friske frugter. Der skal være lokalkendskab til både sprog, skikke og kultur og plads til at improvisere.

 

Landets varierede og sanselige køkken, er sammensat af traditioner fra berbisk, andalusisk, middelhavs- og arabisk mad. Couscous er en traditionel fredagsspise i Marokko. Det er en lækker ret, som kræver god tid i køkkenet - derfor om fredagen. Couscous er i udgangspunktet små kugler af durumhvede, den findes i et utal af variationer, og den kan serveres som tilbehør til en gryderet eller spises alene som en hovedret. Enhver restaurant med respekt for sig selv tilbyder en variant af couscous, især om fredagen.

Snegle er en delikatesse i Marokko. Smagen minder om muslinger eller østers, og de serveres bl.a. i fiskerbyen Mohammadie. Spisesnegle opdrættes ved at indsamle snegle i naturen, sætte dem i en trækasse og lade dem leve af krydderurter i en uge. Efter et par dages faste kan de renses, krydres og koges møre. Suppen smager også fantastisk, og sneglenes slim bruges i
hudprodukter og indeholder gode vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Replikken "Play it Again, Sam" forbindes ofte med den amerikanske filmklassiker fra 1942, "Casablanca" med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. I virkeligheden stammer replikken fra Marx Brothers' parodi på filmen, "A Night in Casablanca".
Bogarts originale replik om sangen "As Time goes By" henvendt til pianisten lyder "You played it for her and you can play it for me".

Dagsprogram


Dag 1 AFREJSE FRA KØBENHAVN TIL RABAT - FEZ
 Vi sætter kursen direkte mod den gamle kongeby Fez, hvor vi bor de følgende to nætter. I Fez, landets tidligere hovedstad, stoppede marokkanerne osmannernes fremmarch. Her ligger verdens ældste universitet og det gamle kongepalads, og Fez betragtes stadig som landets centrum for håndværk. Vi besøger et af de kendte garverier og går på jagt efter krydderier i den UNESCO bevaringsværdige Medina i Fez. De originale volde beskytter stadig den gamle by og dens anslået 9.000 smalle passager og travle gader.

Fez er rig på middelalderlig jødisk historie. Fez var hjemsted for en af de mest indflydelsesrige talmudiske lærde, Rabbi Isaac Alfasi, såvel som for Maimonides i årene 1160 til 1165. Vi besøger Mellah med sine synagoger, og vi ser Safrouds kirkegård, hvor Rabbi Lahou Harroch og Rabbi Raphael Moshe Elbaz er begravet.

Fez er også navnet på en tætsiddende hue eller kalot fortrinsvis af rødt filt, båret med eller uden turban. Den stive, kegleformede fez med sort silkekvast blev påbudt som mandlig hovedbeklædning i Osmannerriget i 1832, men igen forbudt i Tyrkiet i 1925. Tyrkerne kalder Marokko, Fez!
Naser Khader kan altid anbefale restauranter undervejs, hvor måltiderne ikke er inkluderet.

Middag
, på egen hånd.
Overnatning i Fez.


Dag 2 FEZ - MEKNÈS - VOLUBILIS
En begivenhedsrig dag venter, vi kører til endnu en af de gamle kongebyer Meknès. Området deromkring er Marokkos frugtbare landbrugsegn, kendt for smagfuld figner og oliven. Men også for sine tæpper, stoffer og broderier, fremstillet af lokale kvinder. Meknèz historiske centrum er på UNESCO’s verdensarvliste, og blandt andet kendt for sin 25 kilometer lange bymur, og den enestående byport Bab El Mansour, der nu huser museum og tidligere var stedet hvor man kronede kongen. Vi ser Hedim-markedspladsen og moskeen Moulay Ismail, opkaldt efter byens grundlægger i det 17. århundrede.

Efter frokost venter endnu en UNESCO verdensarv, Volubilis, som var en vigtig romersk by beliggende nær Romerrigets vestligste grænse. Ruinbyen var det administrative centrum i provinsen i det romerske Afrika kaldet Mauretania Tingitana. Rundvisning i udgravningerne.Middag på en hyggelig lokal restaurant i Fez. Inkluderet.Overnatning i Fez.


Dag 3 FEZ - BENI MALLAL - MARRAKESH
På vej til Marrakech kører vi igennem Marokkos betagende landskab og passerer bjergbyerne Ifrane og Azrou, som ligger i henholdsvis 1662 og 1250 m.o.h. I Altasbjergene, der har de mest utrolige pas og svimlende udsigter.

Sidst på eftermiddagen ankommer vi til Marrakech, hvor de følgende tre overnatninger finder sted, og hvor der
udover sightseeing vil være tid på egen hånd til markeder, shopping, souk, hammam og afslapning.

Middag, på egen hånd.
Overnatning i Marrakesh.

 Dag 4 BYRUNDVISNING I MARRAKESH
Heldagsudflugt.Den første dag bruger vi på at lære Marrakesh, Den Røde By, at kende. Marrakesh er udnævnt til UNESCO verdensarv. Vi går i dybden med den jødiske tilstedeværelse i byen, Mellah, det jødiske kvarter, synagogen og den jødiske kirkegård.

Synagogen i Marrakesh giver syn for sagn. Det er en fantastisk oplevelse at besøge denne smukt fungerende synagoge, der står som et meget konkret symbol på forsoning.

 

Middag, på egen hånd.
Overnatning i Marrakesh.

 Dag 5 MARRAKESHDagen er på egen hånd til at udforske byens seværdigheder, shopping, eller til at slentre rundt og suge den specielle eksotiske 1001-nats eventyr-stemning til sig.

Undervejs
, vil der også være mulighed for at lade sig forkæle i en af de offentlige badeanstalter, hammam'er, som findes i alle større byer i landet.

En del af filmen Sex and the City blev optaget i Marokko, Marrakesh. Også optagelserne der skal forestille Abu Dhabi blev optaget i Marakesh, fordi myndighederne i Emiraterne ikke var helt med på at give lokation til de 4 New Yorker kvinder forhold til sex.
Derfor blev scenerne optaget i Marokko.
De 4 kvinder bor i filmen på det luksuriøse paladslignende Hotel Amanjena, og markedspladsen, der agerer lokation for scenen, hvor Carrie støder ind i Aidan, er Marrakech Medina.

Middag på lokal restaurant. Inkluderet.Overnatning på hotel i Marrakesh.

 Dag 6 MARRAKEH - RABATPå vejen besøger vi Casablanca. Vi spiser frokost, inkl., på Rick's Café, hvor Ingrid Bergman’s klassiske scene udspiller sig, og Sam spiller sangen ”As Time goes By”. Casablanca er finanshovedstad og transitby for mange afrikanske emigranter, der vil videre til Europa. Vi tager på en lille sightseeing i byen, ser Hassan II-moskeen, besøger Mellah, Det Jødiske Kvarter, med sine moskéer, kirker og synagoger som Beth El, Em Habanim og Neve Shalom.

Hvis tiden tillader det, gør vi stop i den charmerende fiskerby Mohammadia, der også ligger smukt ved Atlanterhavet. Der er mulighed for en kop eftermiddagskaffe og for at bade ved den lækre strand. Husk badetøj og håndklæder.

Ved ankomst check-in på hotel i Rabat.
Middag
, på egen hand.
Overnatning på hotel i Rabat.

 Dag 7 HEL DAG I RABATSightseeing i Rabat til Kongepaladset. Den Marokkanske konge bor i Rabat. Derfor er Rabat anderledes end andre marokkanske byer. Der er meget rent. Folk kører pænere. Man ser også kvindelige politibetjente og store
moderne Malls-shoppingcentre med alle kendte mærkevarer. Chella, som er arkæologiske udgravninger, vidner om fønikernes handelsemporium. Vi besøger også kasbah'en i Oudanyas ved siden af den gamle medina. Rabat er hovedstad i Marokko, og både de moderne og historiske bydele er på UNESCO’s liste over verdensarv.

Afskedsmiddag er inkluderet.
Overnatning på hotel i Rabat.


Dag 8 HJEMREJSE
Idag er det tid til at træde ud af eventyret, og vende tilbage til virkeligheden, vi flyver tilbage til København fra Rabat.

DOWNLOAD PROGRAM Marokko - Play it again Sam

Praktiske oplysninger


Prisen inkluderer:
Fly og flyskatter København – Rabat
Alle skatter og afgifter
1 x 23 kg bagage
1 stk. håndbagage max.
10 kg
2 nætter
på hotel i Fez
3 nætter
på hotel i Marrakesh
2 nætter
på hotel i Rabat
7 x morgenmad
1 x frokost
, på Rick’s Café (dag 6)
3 x middag (dag 2, 5 & 7)
Al transport og transfers iht program
Udflugter og entreer iht program
Drikkepenge til al servicepersonale
, tjenere, chauffører og lokalguide

Rejseleder:
Naser Khader er rejseleder på hele rejsen, og rejser med t/r fra København


Prisen inkluderer ikke:
Enkeltværelsestillæg: 1925,-
dkr. pr. værelse
Rejse
- og afbestillingsforsikring
Drikkevarer til måltiderne
Visum, danskere kan opholde sig visumfrit i Marokko op til tre måneder
Henviser iøvrigt til:
https://marokko.um.dk/rejse-og-ophold/rejse-til-marokko

Kontaktformular - har du spørgsmål?


Hvad kan vi hjælpe dig med? Skriv til os direkte i denne formular.
Vi bestræber os på at svare inden for 24 timer.
Vi glæder os til at høre fra dig.