DOWNLOAD PROGRAM USA - Bliv klogere på amerikansk politik

USA - Bliv klogere på amerikansk politik 


Den amerikanske østkyst er fyldt med institutioner, monumenter og talrige nedslag i verdens ældste forfatningsmæssige demokratis historie. Det Hvide Hus, Capitol Hill, Frihedsgudinden, The Liberty Bell, Disney World, Florida Keys og nogle af verdens bedste universiteter. Vestkysten soler sig i The Golden Gate Bridge, Santa Monica, Beverly Hills, Hollywood og Universal Studios.

Det "rigtige" USA ligger midt imellem de to turistkyster. I Midtvesten ser man ikke mange skyskrabere, filmstjerner eller limousiner, men vi møder den amerikanske sjæl og holdninger, der ligger langt fra de danske. Her møder vi "The Average Joe", der pludselig fik en stemme, da tv-fænomenet Donald Trump stillede op og vandt præsidentvalget i 2016.

Efter skandalen i 2020-2021, da præsident Trump havde tabt genvalget, nægtede at erkende sit nederlag og forsøgte at få omstødt resultatet, skal USA nu til valg igen. Udfaldet er uforudsigeligt. Han har været stillet for en rigsret, og retssagerne synes at fortsætte, men alligevel stiger den folkelige støtte til ham, hver gang retssystemet forsøger at stille ham til ansvar. Hvordan kunne han vinde i 2016? Og kan det ske igen?

Alt tyder på, at han forsøger at opnå en ny embedsperiode i 2024, når verdens ældste og indtil videre eneste supermagt går til præsidentvalg i 2024. En supermagt i en indre kamp med sig selv. På denne rundrejse i USA undersøger vi årsagerne i selskab med to erfarne USA-kendere.

Der er langt fra Manhattan til Midtvesten, og vi skal blive klogere på, hvilke værdier der egentlig tæller for amerikanerne - hvis man overhovedet kan tale om amerikanerne som én samlet befolkning.

De to journalister bag bogen "Den 2. Amerikanske Borgerkrig", Berlingskes journalist Kristian Mouritzen og freelancejournalist Vivian Jordansen, tager gæsterne med rundt i et USA, der står midt i et nyt, bittert opgør med eliten og den politiske korrekthed. Det ellers tavse flertal, som bragte Trump til magten. Sidste gang samledes man om at hade Hillary Clinton, denne gang går man bl.a. efter Joe Bidens alder, uanset at den siddende præsident kun er tre år ældre end Trump på valgdagen.

Vi skal besøge Michigan i nord, hvor en uddøende industri har efterladt massearbejdsløshed, til svingstaten Ohio, der tilskrives opblomstringen af en middelklasse og kan afgøre præsidentvalg, til sydstaterne Kentucky, der lægger jord til en særlig, religiøs overbevisning, og Tennessee, hvor man forsøger at få sorte og hvide til at leve sammen i fred, over sydstaten Georgia, hvor Trump ifølge kritikere forsøgte at få Georgias valgansvarlige til at ”finde” flere stemmer i hans favør, og den liberale tv-station CNN stadig har hovedkvarter i Atlanta, og endelig til Washington, D.C.; hovedstaden, der huser Kongressen og Det Hvide Hus, og hvor kulturkløften mellem nord og syd, mellem religioner og mellem racer står tydeligt inden for ganske få kvadratkilometer.

De to rejseledere vil undervejs dele deres store viden om et USA, der udkæmper værdikampe; kampe, der også er nået til Danmark.

Vi vil også forsøge at få et valgmøde ind i programmet. Detaljerne følger senere.

Kristian Mouritzen har været chef for TV-Avisens udlandsredaktion og Berlingskes USA-korrespondent.

Vivian Jordansen har været korrespondent for Information i Bonn og freelancejournalist i Washington DC.

Henriette Berg Hansen fra PALMYRA Kulturrejser, rundrejseleder, er med til at tage sig af det praktiske, assistere og oversætte, hvor det måtte være nødvendigt.

Rejsen er for alle, der gerne vil vide mere og blive klogere på USA og amerikansk politik.

Dagsprogram


Dag 1 AFREJSE FRA KASTRUP TIL DETROIT

Vi ankommer til Detroit i Michigan. Transport til hotel i Dearborn. Overnatning i Dearborn.


Dag 2 DEARBORN OG FORDMUSEUM

Udflugt i Dearborn, og besøg på Ford-museet. Foredrag om USA's første industrialisering. Vi skal høre om USAs første industribølge og ikke mindst afviklingen af den 100 år senere med de konsekvenser, det fik for USA. Mange husker Trumps første direkte angreb på tabet af arbejdspladserne. Ford fabrikkernes "flugt" til Mexico i 1980erne og frem var målet for hans angreb, og sandt er det, at Detroit og forstaden Dearborn har lidt under afindustraliseringen som mange andre byer i stålbæltet. Håbløshed og kriminalitet og fattigdom har præget byen i årtier. Besøg i Detroit. Overnatning i Dearborn.

 
Dag 3 YOUNGSTOWN I OHIO

Idag kører vi videre til Youngstown, Ohio. Byen er symbolet på USA's industrielle nedtur og forsøger ligesom Detroit at finde en ny identitet. Trump kastede sig efter Detroit over Youngstown, der på grund af stålindustriens voldsomme afvikling og flytning af produktion til Kina mistede 5000 deres job på en dag i september 1977. Nedturen fortsatte, og over et års tid forsvandt 50.000 arbejdspladser. Det gav området et nyt navn: Rustbæltet. Folk måtte brænde deres huse ned midt om natten for at få udbetalt forsikring, så de kunne overleve. Vi tilbringer en del af dagen på udflugt i området. Rundvisning i Youngstown. Overnatning på hotel i Youngstowwn.


Dag 4 HELE DAGEN I YOUNGSTOWN

Vi tilbringer endnu en hel dag i Youngstown. Udflugt sammen med lokal arbejdsmarkedsforsker til de nedlagte kulminer og stålfabrikker i Youngstown. Overnatning i Youngstown.


Dag 5 CINCINNATI HERE WE COME

Afrejse fra Youngstown og bustransport til Cincinnati, Ohio. Der vil undervejs i bussen blive fortalt, om hvorfor religion, betyder så meget i USA. Overnatning på hotel i Cincinnati.


Dag 6 CREATIONS MUSEUM I PETERSBURG

Udflugt i Cincinati hele dagen. Museumsbesøg og foredrag. Dagen går med anskuelsesundervisning i en særlig del af det religiøse USA. Det er den såkaldte Kreationisme, hvor man læser biblen og især det gamle testamente helt bogstaveligt. Vi skal blandt andet besøge Creations Museum i Petersburg, Kentucky, som med ca. en million besøgende om året er et af de mest besøgte museer i USA efter Disney World. Museet er tilegnet den religiøse overbevisning, at Gud skabte verden for lidt over 6.000 år siden og Darwins lære om arternes udvikling er både forkert og ugudelig. Der kan være svært at forstå for os danskere. Men det er vigtigt for at forstå dele af den amerikanske værdikamp, som handler om meget, også om religion, og hvorfor Guds ord er altafgørende for amerikanerne også ved valg. Er kandidaten troende nok, og hvad mener han/hun om abort og homosexuelle ægteskaber. Foredrag om religionens betydning i USA. Overnatning på hotel i Cincinnati.


Dag 7 COUNTRY MUSIKKENS MEKKA, NASHVILLE

Idag går rejsen videre til musik mekkaet Nashville, Tennessee. En del af eftermiddagen og aften til fri rådighed, til at gå ud og nyde Nashvilles puls og høre musik. Tiden vil vise, hvad der aktuelt er på plakaten! Overnatning på hotel i Nashville.


Dag 8 ATLANTA, GEORGIA

Bustransport til Atlanta, Georgia. Oplæg om stemmeregler i USA. Georgia blev Trumps endeligt. Det var denne stat, der var krig om ved sidste præsidentvalg, og som nu kommer til at afgøre ved en retssag, om Trump kan straffes for hans forsøg på at ændre valgresultatet i Georgia. Der vil være oplæg om de meget særlige valg- og stemmeregler og om krigen om stemmerne i USA. Overnatning på hotel i Atlanta.


Dag 9 CNN OG MARTIN LUTHER KING

Vi tilbringer hele dagen i Atlanta. Vi vil blive inviteret til en diskussion med lokale politikere om det kommende amerikanske præsidentvalg, hvor vi vil høre fortællingen om, hvordan sydstaten Georgia har ændret sig politisk markant som en af de første sydstater på grund af store virksomheder som CNN, Disney og andre gigantiske arbejdspladser. Staten har været genstand for mange værdikampe om homoseksualitet og sortes rettigheder, hvor disse store virksomheder har truet med at flytte, hvis ikke Georgia "moderniserede" sig selv. Der vil også være mulighed for sigtseeing til fx Martin Luther Kings fødested eller en ekstra udflugt uden for byen ved de gamle sydstatsplantager med lokale turistorganisationer, ej inkluderet. Overnatning på hotel i Atlanta.


Dag 10 FLYVER TIL WASHINGTON D.C

Indenrigsfly fra Atlanta til Washington, D.C. Udflugt til Kongressen og National Library. Overnatning på hotel.


Dag 11 WASHINGTON MØDER OG FOREDRAG

Heldag i Washington. Diverse foredrag/oplæg hos tænketanke. Vi garanterer at det bliver spændende møder, og relevante for hele turens tema, men kan af praktiske årsager ikke afsløre mere, før vi nærmer os rejsetidspunktet. Overnatning på hotel.


Dag 12 DAGEN PÅ EGEN HÅND

Egne oplevelser i Washington. Man kan besøge nogle af de mange Smithsonian Museer, gratis adgang. Vi har løbende kontakt med den danske ambassade og ambassadør i Washington, og vi er velkommen til at komme på besøg, og det har høj prioritet. Der tages dog forbehold for uforudsete hændelser og møder. Overnatning på hotel.


Dag 13 AFREJSE TIL DANMARK

Afrejsedag. Idag går turen til lufthavnen, hvor der er flyafgang mod Europa.


Dag 14 HJEMKOMST

Lander i Kastrup Lufthavn.

Praktiske oplysninger


Prisen inkluderer:
Fly og flyskatter København – Detroit/Washington - København
Indenrigsfly Atlanta - Washington
Alle skatter og afgifter
12 nætter på 2-4* hoteller
Morgenmad alle dage
Al transport og transfers iht program.
Udflugt til Fordmuseet
Diverse arrangementer, foredrag og entreer iht program
Drikkepenge til al servicepersonale vi møder undervejs, tjenere, chauffører og lokalguide

Kristian Mouritzen og Vivian Jordansen er med som rejseledere hele vejen, og rejser med t/r fra København.

Prisen inkluderer ikke:
Enkeltværelsestillæg
Rejseforsikring

Kontaktformular - har du spørgsmål?


Hvad kan vi hjælpe dig med? Skriv til os direkte i denne formular.
Vi bestræber os på at svare inden for 24 timer.
Vi glæder os til at høre fra dig.